Viskupič: Projekt digitalizácie nástenkový tender bez nástenky a mýtny tender bez tendra

20.03.2013 Bratislava

Prípad digitalizácie slovenských literárnych pamiatok v hodnote 217 miliónov eur je obrovským zlyhaním. Je exemplárnym príkladom politického kšeftárstva, korupcie a netransparentného konania. Škandalózna a navyše zbabraná zmluva podpísaná deň pred voľbami v roku 2010 opäť platí. 217 miliónov eur nepôjde organizáciám zabezpečujúcim digitalizáciu, ale tej správnej politicky preferovanej spoločnosti, ktorá vznikla len na tento účel. Samotný autor projektu profesor Katuščák hovorí, že v konzorciu Tender media group sú spoločnosti, ktoré nie sú kompetentné, nemajú v projekte čo ponúknuť a neboli riadne obstarané.
Desať rokov sa o digitalizáciu národného literárneho dedičstva nikto nezaujímal, pokiaľ sa na projekt neobjavili obrovské peniaze. 217 miliónov eur pritiahlo pozornosť kamarátov vládnej strany, ktorí z projektu, ktorý mal byť výkladnou skriňou našej kultúry urobili klietku hanby. Opäť platí, že radšej ohrozia projekt a riskujú medzinárodnú hanbu, ak peniaze nedostane tá správna firma.
Premiér Róbert Fico vyhlásil:
„Musíme verejnosti ukázať, že vládnutie nie je automaticky spojené s korupciou či netransparentnosťou. Musíme ukázať, že sme schopní konať, ak dôjde k zlyhaniu.“

Vyzývame premiéra:
Ak si premiér stojí za vlastnými slovami, vyzývame ho, aby neodkladne konal. Aby zabránil nenávratnej strate stoviek miliónov eur z eurofondov aj tomu, aby tieto peniaze nemuseli zaplatiť obyčajní ľudia zo svojich vreciek. Vyzývame ho, aby do konca mesiaca zabezpečil nápravu tohto protiprávneho stavu a informoval verejnosť!

J. Viskupič
 

Vyberte región